Workshop: Aandacht voor veerkracht

In deze onzekere en chaotische tijden kunnen we merken dat onze geest alle kanten op schiet. We zijn snel afgeleid en merken ook dat de gedachten al eens wat negatiever zijn. Dat is het oermens in ons brein! Wil jij je oermens beter begrijpen en te snel af zijn? Met als resultaat meer innerlijke rust en concentratie? Leer dan je aandacht temmen! We oefenen op twee manieren met aandacht:

– Aandacht als bewustzijn: aanwezig zijn bij jezelf in het hier en nu zodat je opnieuw je bewuste keuze kan inzetten en je oerbrein omzeilt.

– Aandacht als concentratie: vergroot je capaciteit om te focussen en benut je natuurlijke aandachtcyclus.

Doelpubliek: alle medewerkers

Maximum aantal deelnemers: 20

Taal : NL/F

Duurtijd: 2u (minimum) tot 3u (halve dag)


Workshop: ‘Van stress naar flow. Zelfzorg voor meer veerkracht.’

Een hoge werkdruk, snelle evoluties in je opdracht en je werkveld en het continu (online) beschikbaar (moeten) zijn, betekenen een belasting voor ons fysieke en mentale welzijn.

We hebben niet alles in de hand, maar het goede nieuws is wél dat we allemaal veerkrachtig zijn én dat we onze veerkracht kunnen trainen en stimuleren! In deze workshop leer je onder meer waarom er zonder stress geen sprake van veerkracht is, en wat het belang is van aandacht, acceptatie en aanpassing om onze stress te reguleren. We gaan specifiek kijken naar manieren om de regie terug in handen te nemen als ons stressbrein met ons aan de haal gaat. Je krijgt praktische, haalbare tips om dagelijks mee aan de slag te gaan.

Doelpubliek: alle medewerkers

Maximum aantal deelnemers: 20

Taal: NL

Duurtijd: 2,5 uur


Training  ‘Goed in je vel, goed in je werk. Met meer veerkracht aan de slag’. 

In deze training van 2 dagen werken we op een diepere manier aan het bevorderen van de veerkracht van medewerkers.

Doelstellingen:

  • Psycho-educatie: De deelnemers hebben meer inzicht in wat ‘veerkracht’ is en het belang van ‘herstel of recovery’. Er wordt wat korte info meegegeven rond de stresswerking en de impact ervan.
  • Recovery: De deelnemers krijgen meer zicht op eigen herstelbehoefte.
  • Versterken van veerkracht: De deelnemers krijgen concrete handvaten mee om hun veerkracht te versterken.
  • Empoweren: De deelnemers kunnen op een positieve manier hun eigen verantwoordelijkheden opnemen in het leren omgaan met stress: eigen POP opstellen.
  • Leren van elkaar wordt geïnstalleerd via interactieve oefeningen in kleinere groepen.

Doelpubliek: Al wie aan de eigen veerkracht wil werken. Medewerkers van alle niveau’s, inclusief leidinggevenden.

Groepen van 4 tot maximum 10 personen. We kiezen bewust voor relatief kleine groepen omwille van de aard van het thema en de veiligheid.

Taal: NL

Duurtijd: 2 dagen in een live trainingsetting, of 5x2u15 online


Training voor teams: Sterkere teams met de methodiek Team(Veer)Kracht

Teams brengen diverse talenten en ervaringen samen en zijn flexibeler dan iemand alleen. Maar wat als een team het plots moeilijk krijgt? Omwille van veranderingen, morele stress, een conflict of verminderde draagkracht van één of meerdere teamleden? Dan hebben ze een sterke veerkracht nodig om op terug te vallen.

Uit onderzoek blijkt dat de veerkracht van een team niet de som is van de veerkracht van individuen, maar bestaat uit een set aan persoonlijk en interpersoonlijke vaardigheden. Gelukkig kan je die trainen én cultiveren via de methodiek Team(Veer)Kracht van het Vlaams Instituut Gezond Leven.

Waarom teamveerkracht trainen?

De Team(Veer)Kracht-methodiek ondersteunt teams om hun veerkracht te behouden of te versterken. En dat is belangrijk. Want teamveerkracht stelt teamleden in staat om hun individuele en gemeenschappelijke kwaliteiten in te zetten om zich samen positief te kunnen aanpassen aan veranderingen en uitdagingen. Resultaat? Een goed functionerend team.

Doelpubliek:

De methodiek is er voor teams uit alle sectoren. Een team is voor ons  een groep mensen die van elkaar afhangen om een bepaald resultaat te halen. Het is dus meer dan de som van losse individuen.

Duur: 1 korte introsessie en 2 volledige dagen


TRAINING voor leidinggevenden: Meer veerkracht in je team

Inhoud:

  • Een gedeeld begrippenkader omtrent stress/burn-out/bore-out en veerkracht ontwikkelen;
  • Leidinggevenden inzicht verschaffen in wat stress is, welke de gevolgen zijn voor mensen en voor de organisatie, en welke mechanismes aan de basis van  burn-out/bore out liggen;
  • Signalen van (beginnende) burn-out leren herkennen (bij zichzelf, bij anderen) en erover in gesprek gaan (met het individu en met het team);
  • Leidinggevenden inzicht verschaffen in hoe elementen in de organisatiecontext een rol spelen in het voorkomen van stress;
  • Een model en tools krijgen om preventief aan de slag te gaan in je team om burn-out te voorkomen.

Duur: 2 volledige dagen   Voor wie? Leidinggevenden