Je kent ze wel, de reclamespotjes die suggereren dat dé job van je leven om de hoek wacht. Dat het een kwestie van vinden is. Of erger nog: dat je ‘jezelf’ moet vinden en dan weet wat je te doen staat.

Ik geloof daar niet in. Wél dat je een toffe nieuwe job kan vinden. Maar niet dat er zoiets is als dé job van je leven.

Dat gaat namelijk in tegen veel van wat ik weet over het mensbeestje. Ik verklaar me nader:
1/ Wij zijn veelzijdige wezens. Er is meer dan één job die bij je past.
2/ Panta rei, alles evolueert: wat vijf jaar geleden de job van je leven was, is dat nu misschien niet meer. Omdat jij verandert, en de context verandert.

Een waardevolle manier om naar zingeving in werk te kijken, is via Ikigai. Het woord komt van Okinawa (Japan) en staat voor wat mensen gelukkig en veerkrachtig maakt. Ikigai gaat over wat richting en betekenis geeft aan je bestaan en wordt vaak samengevat als ’dat waarvoor je ’s morgens je bed uit komt’.

Helaas wordt het dikwijls verengd tot ‘hét doel van je leven’ (voel je de keuzestress al opkomen?). Ik gebruik Ikigai liever om te duiden welke elementen belangrijk zijn als het over een job gaat: iets doen waar je van houdt, waar je goed in bent, waarmee je iets bijdraagt dat jij waardevol vindt en waar je voor betaald kan worden. Als er in je job een beetje van elk element zit, dan zit je meestal goed.

Ik geloof dat elke mens, zonder uitzondering, van meer dan één ding warm loopt, meerdere talenten heeft én dat de wereld veel nodig heeft. Dat betekent per definitie dat er voor iedereen meerdere mogelijkheden zijn.

Er zijn die zeldzame mensen met een duidelijke roeping. Dat zijn vooral mensen die al vrij jong een idee hadden van wat ze wilden doen en zich daarin vastgebeten hebben. Dat is niet beter of slechter dan wat de meeste anderen doen. Alleen die hardnekkige mythe dat er zo maar één ding is, speelt velen van ons erg parten.

Ik vond het zelf bevrijdend om dat idee los te laten. Het haalt een hoop druk van je schouders, geeft een gevoel van ruimte, van mogelijkheden in een tijd waarin we vaak net de omgekeerde boodschap krijgen (‘Je kan maar in één ding goed zijn’). Het maakt dat ik weet dat als ik morgen niet meer kan doen wat ik vandaag doe, ik dan wel een manier zal vinden om deze elementen in een andere vorm (want een job is een vorm) te gieten.

Welke mogelijkheden ontstaan er als jij je Ikigai cirkels begint in te vullen?

Zin om hier dieper op in te gaan? Volg loopbaanbegeleiding bij mij